Ters Ozmoz Sistemi Alırken Dikkat Edilecek Hususlar

Ters Ozmoz Sistemi Alırken Dikkat Edilecek Hususlar

Ters Ozmoz sistemi artık ülkemizde birçok sektörde çeşitli ihtiyaçlara göre kullanılmaktadır. Hatta evlerimizde bile evye altı cihaz olarak adlandırılan düşük kapasiteli TO sistemlerinin kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. TO sistemi kullanımı arttıkça buna paralel olarak birçok üretici firma kurulmuştur. Üretici ve pazarlama firmalarının artması, firmalar arası rekabeti doğurmuş ve maalesef bu rekabet, firmaların daha ucuza sistem imal edebilmek için düşük kaliteli ekipmanlar kullanarak üretim yaptıkları bir yarış haline gelmiştir. Bu durum, sanayi işletmecilerinin satın alma aşamasında kararsız kalmalarına neden olmaktadır. TO sistemi satın alırken öncelikli odak “fiyat” olmamalıdır. Çünkü TO sistemlerinin üretimi ile ilgili ülkemizde belli bir standart yoktur. Örneğin ekmek üretiminde, belirlenmiş kalitede ve miktarda un kullanılması şartı vardır ve fiyatı belirlenmiştir. Fakat TO sistemi, üzerinde kullanılan ekipman ve malzeme kalitesine göre çok farklılık göstermektedir. Kalitesi düşük ekipman ile imal edilmiş bir TO sistemi ise fayda yerine alıcısına sürekli sorun ve masraf çıkaran bir cihaz olacaktır. Böyle bir durumda kalmamak için dikkat edilmesi gereken hususları maddeler halinde belirtelim.

Kapasite Belirlenmesi: Öncelikle kullanım kapasitenizi çok iyi belirlemelisiniz. Çünkü sistem üzerinde kapasite artışı demek, yeni bir cihaz almak kadar maliyete neden olmak demektir. TO sistemi zaman içerisinde kapasite kaybına uğrayan bir cihaz olduğu için bu kaybı göz önünde bulundurarak kapasitenizi belirlemelisiniz.

Şasi Seçimi: Şasi, TO sisteminin ekipmanlarının üzerine yerleştirildiği iskeleti olarak tanımlanabilir. Yaygın olarak karbon çelik ve paslanmaz çelik malzemeden yapılmaktadır. İşletmenizdeki şartlara göre seçimi belirlenmelidir. Paslanmaz çelik şasi rutubete daha dayanıklıdır ve herhangi bir kimyasal damlama durumunda korozyon riski düşüktür. Malzeme fiyatı farklılığından dolayı paslanmaz çelik saşi kullanılmış bir cihazın fiyatı daha yüksek olacaktır.

Cihaz üzerindeki kartuş filtre kabı:  Sistem üzerindeki membranların katı cisimlerden korunması amaçlı kartuş filtre kullanılmalıdır. Sistem kapasitesine göre büyüklüğü değişen kartuş filtre kapları, paslanmaz ve PVC malzemelerden üretilmektedir. Malzeme fiyatı farklılığından dolayı paslanmaz çelik kartuş filtre kabı kullanılmış bir cihazın fiyatı daha yüksek olacaktır.

Yüksek Basınç Pompası:  Mutlaka paslanmaz çelik bir pompa seçilmesi gereklidir. Uluslararası kalite olarak kendini ispatlamış bir marka tercih edilmelidir. Düşük kalite bir pompa ile tüm sistemi riske etmiş olursunuz. Pompanızın emniyeti açısından yüksek basınç ve düşük basınç şalteri, mutlaka olması gereken ekipmanlardır.

Akış Düzenleyici (Autoflush): Müşteri ziyaretlerimizde birçok TO sisteminde akış düzenleyici olmadığını gözlemliyoruz. Bizce TO sisteminin tasarımında “olmazsa olmaz” Özelliklerinden biridir. Peki akış düzenleyici nedir? TO sistemi duruş pozisyonundayken membran kaplarında bekleyen su, arıtılacak olan ham suyunuzdur. Eğer akış düzenleyici yoksa, membran kaplarında bekleyen ham suyunuz içerisindeki çözünmüş halde bulunan bazı mineraller, membranlar üzerinde çökme yaparak geçirimini zamanla azaltacaktır.Bu durumu engellemek için, sistem duruşa geçeceği zaman akış düzenleyici deposundan 20 saniye süre ile sistem girişine TO suyu verilir. Atık hattından ise membran kaplarındaki ham su atılır. Böylece sistem kapalı konumdayken membran kaplarında sistemin üretmiş olduğu iyi su bulunur.

Yüksek Basınç Boru Hatları: Saha ziyaretlerimizde gördüğümüz yanlışlardan bir diğeri, yüksek basıncın olduğu hatlarda PVC boru kullanılmasıdır. Pompa sonrası basınçlandırılan hat, paslanmaz çelik boru ile yapılırsa kırılma, çatlama veya sızdırma gibi sorunlar ile uğraşmanızı önler.

Antiskalant Dozaj Pompası: Antiskalant dozaj sistemi, TO cihazının en önemli ekipmanlarından biridir. Eğer antiskalant dozajı yapılamazsa cihazınız üzerindeki membranların çok kısa sürede tıkanmasına neden olursunuz. Yüksek basınç pompası seçimi kadar önemli olan bu pompa, sistem kapasitesine göre seçilmelidir ve hassas dozajlama kabiliyetine sahip, sık arızalanmayan yüksek kalitede olmalıdır.

Membran Seçimi: Membranlar TO sistemi maliyetini oluşturan önemli kalemlerden bir tanesidir. Günümüz teknolojisinde farklı kalitelerde membran üretimi yapan firmalar bulunmaktadır. Alacağınız TO sisteminin membran markasını öğrenip araştırmanızda fayda vardır.

Otomasyon Panosu: Günümüz teknolojisinde TO sistemleri i.in hazır kontrol üniteleri üretilmektedir ve fiyat açısından ekonomiktir. Fakat (PLC), yani Programlanabilir Lojik Kontrol ile hazırlanmış otomasyon panosu kadar sisteme istediğiniz özellikleri ekleyebilmektesiniz. Sistem kapasitesi yüksek olan TO sistemlerinde PLC ile hazırlanmış kontrol panosu seçmenizde fayda vardır.

Ölçüm Cihazları: Öğrenmek istediğiniz parametrelerin ölçüm cihazları farklı kalitelere göre değişmektedir. Bu parametrelere göre kullanım suyunuzu ve cihazınızın performansını kontrol edeceğiniz için uluslararası kalite olarak kendini ispatlamış bir marka tercih edilmelidir. Sistem fiyatını önemli derecede etkileyen ekipmanlar arasındadır.

Manometre ve Numune Muslukları: Çok önemli gibi gözükmeyebilir fakat sistem üzerinde membran kılıflarının hepsinde ayrı ayrı numune muslukları ve membran kılıfları kademeleri arasında manometrelerin olması, sistemin üretim suyu kalitesinde veya miktarında değişiklik olması durumunda sebebini bulmamızda yardımcı olmaktadır. Aslında belirtmiş olduğumuz maddeler birer lüks değil, hepsi sistemin sağlıklı kullanılabilmesi için olması gereken özelliklerdir. Tekliflerinizi değerlendirirken pahalı ve ucuz firma diye ayırmak yerine, konusunda uzman, hazır bir fiyat listesine göre değil, suyunuzun analiz sonuçlarına göre TO sistemi tasarım projeksiyonu çalışması yapmış firmaların tekliflerini dikkate almanızda fayda vardır.


Su ve Çevre Teknolojileri / Şubat 2017




ÖncekiIFAT 2014 Münih Gezisi
SonrakiNeden Otomatik Diskli Filtreler?