Neden Otomatik Diskli Filtreler?

Neden Otomatik Diskli Filtreler?

Diskli Filtreler, su filtrasyonu konusunda tüm dünyada başarısını kanıtlamıştır. Peki neden bu kadar tercih edilir olmuştur? 

Suyu filtrelemek kolay bir işlem olsada sanayi veya birçok işletmede filtrasyon konusunda sorunlar yaşanmaktadır. Çünkü suyu filtrelemek kolay olsa da, sürekli çalışan fabrikalarda bir su filtresinden başka özelliklerde istenmektedir.

  •  Filtre sarf malzeme (Kartuş filtre veya torba filtre gibi) gideri olmaması istenmektedir.
  • Montaj yapıldığı su hattında basınç kaybı oluşturmamalıdır.
  • İstenen mikron seviyesinde filtrasyon yapmalıdır.
  • Ters yıkama sırasında çok az su harcamalıdır.
  • Bakımı kolay olsun hatta hiç bakımı olmasın istenmektedir.
  • Filtre korozyona uğramasın, her türlü suya dayansın istenmektedir.

Filtrasyon teknikleri içinde, filtreleme yeteneği çok iyi olması yanında, yukarıda sözü edilen önemli filtre özelliklerinin hepsine sahip olan filtre, "Diskli Otomatik Ters Yıkamalı Filtre"dir.

Tam Otomatik Yıkamalı Diskli Filtre, poliporopilen malzemeden imal edilmiş birçok ince sentetik diskin teleskopik yapıdaki filtre omurgası üzerine dizilmesiyle meydana gelmiştir. Teleskopik filtre  omurgası üzerine üst üste dizilen sentetik diskler filtre omurgası etrafında merkezlendiklerinde, disklerin ortası boş bir silindiri oluşturur. Sentetik disklerin her iki yüzeyinde bulunan, istenilen mikron derecesine göre ve çapraz şekilde tasarlanmış kanalların birbirlerini kesmesiyle, derinlemesine bir filtrasyon gerçekleştirmek için dizayn edilmişlerdir. Bu kanallardan geçen su istenen partikül çapına kadar filtrelenir. Diskli Filtre ünitelerinin filtreleme kapasitesi, diskler üzerindeki kanalların derinliğine göre (örneğin 100 mikron, 50 mikron gibi) değişir. İstenen su debisine göre birkaç ünite kullanılarak filtre imal edilir. Ham su ve filtrelenmiş su kolektörleri arasındaki basınç kaybı otomasyon panosu tarafından kontrol edilmektedir. Filtre basınç kaybı, panoda ayarlanmış olan basınç kaybı değerinin üzerine çıktığında, otomatik ters yıkama başlar. Her bir filtre birimi ayrı ayrı ters yıkamaya girmekte ve bu sırada diğer filtre birimleri suyu filtrelemeye devam ederler. Ters yıkama sırasında toplam debinin yalnızca bir miktarı azalır. Ters yıkama, suyun basıncı ile baskı yayını gevşetir ve disklerin arası açılır. İçeriden dışa doğru, filtrelenmiş su püskürten nozullar ile yapılan ters yıkama sayesinde diskler arasında barınan tüm katılar filtreyi terk ederler. ters yıkama işlemi 10-15 saniye gibi çok kısa bir sürede sonuçlanır. Yıkama sonunda filtre ilk konumuna döner. Böylece, 10-15 saniye kadar süren bu ters yıkama süresi sırasında çok az su atılmış olur. Diskli Filtreler’in tamamen sentetik olmasından dolayı deniz suyu dahil her tür suya dayanıklı olması dolayısıyla korozyon, boya-bakım gibi sorunları işleticiye yaşatmamaktadır. Göl, dere ve deniz suyu filtrasyonu ile beraber atıksuların filtrasyonunda da kullanılan Diskli Filtreler eşanjör koruma ve soğutma kulesi suyunun filtrasyonunda da tercih edilmektedir. Diskli filtre üretimi  konusunda uzman iki dünya markası ARKAL ve AZUD diskli filtreleri ESC Arıtma Teknolojileri’inden temin edebilirsiniz.

ÖncekiIFAT 2014 Münih Gezisi
SonrakiKartuş Filtreler Nerede, Neden ve Ne Amaçlı Kullanılır?