Uygulamalar  »  Membran Teknolojileri
Kırmızı Şarap
  • Üzüm ezilmeden önce saplar ayıklanır,
  • Salkım ayrımı aşamasından sonra kırmızı ve beyaz şarap yapımında kullanılacak üzümlerin yolları ayrılır.
  • Kırmızı üzümlerin büyük bir çoğunluğunun şırası açık sarıdır. Kırmızı renk alması için şıra ve kırmızı üzüm taneleri bir süre bir arada bekletilir. Şıranın renk kazanması için yapılan bu işleme "maserasyon" adı verilir.
  • Maserasyon işlemi sırasında şırada üzümlerin kabuklarındaki doğal mayalarla fermantasyon süreci başlar,
  • Maserasyon işlemini sıkma/pres işlemi takip eder,
  • Filtrasyon, İlk filtrasyon işlemi, sıkma aşamasından sonra, şıradaki tortu ve katı maddelerin arındırılması amacıyla uygulanır.
Beyaz Şarap
  • Üzümler sıkılmadan önce Sapları ve kabukları ile ezilir,
  • Ezildikten sonra kabuklarından ve saplarından temizlenen üzümler alkolik fermantasyon işlemine geçilir Fermentasyon tamamlandıktan sonra maya şaraptan uzaklaştırılır ve şarap eskitmek için fıçılara aktarılır. Filtrasyon; Olgun şarapta bulanıklık giderilir, tortular stabilize edilir, steril filtre edilir ve şişelenir.

Şarap Bileşenleri;
  • %85 su,
  • %10-15 alkol; etenol, giliserol, sorbitol ve butilen gilikol
  • Şekerler; Glukoz, früktoz (2-60 g/l), fermante edilmemiş şeker,
  • Asitler; Tartarik asit, Asetik asit, Sitrik asit, Laktik Asit, Malik asit, Oksolik Asit, Borik asit, Fosforik asit, fenolik asit?
  • Fenolik Bileşenler; Taninler,
  • Şarap pH?ı 3-4

Şarap Terimleri;
(Alkolik) Fermantasyon: Etonol içerisinde fruktozun bozulması
Malo- laktik Fermantasyon: Laktoz içerisinde maltozun bozulması
Tartarik Stabilizasyonu: Kalsiyum ve potasyum tartaratların uzaklaştırılması
Soğuk Stabilizasyon: Tartarat çökelmesinin sağlanması için şarap -1 ° C'de saklanır,
Koruyucu Maddeler: SO2 gibi kimyasallar fermantasyon işlemini durdurmak için kullanılır.


Şarabın filtrasyonunda başarılı olabilmek için membranın kirlenme davranışı ve por büyüklüğüne göre membran seçimi önemlidir.


MİKROFİLTRASYON / ULTRAFİLTRASYON
  • Bulanıklık giderme, stabilizasyon ve mikroorganizma uzaklaştırma işlemleri
  • Genel olarak kullanılan MF membranları por çapı beyaz şarap filtrasyonu için 0.20 ve 0.45 mm arası kırmızı şarap filtrasyonu için ise 0.45 ve 0.65 mm?dir.

TERS OZMOS
  • Suyun uzaklaştırılması, şekerin konsantre edilmesi ile şıra stabilizasyonu
  • Eski şarabın gençleştirilmesi
  • Alkolsüz şarap üretimi
İletişim Bilgileri
Karacaoğlan Mah. 6169 Sok. No:8 / Z-9
Bornova - İZMİR
0 (232) 362 74 74 0 (232) 362 74 70
info@esc.com.tr
Sosyal Medya

Copyright © 2013 ESC Artıma Filtre , Tüm Hakları Saklıdır.